Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λογότυπο
Βρίσκεστε εδώ: Κεντρική >> Ιστορßα>> ΤοπικÝς Κοινüτητες

Ιστορßα της Πüλης - ΤοπικÝς Κοινüτητες

ΒΛΑΣΤΗ

Η ΒλÜστη (παλαιüτερες ονομασßες: ΜπλÜτσι[1] Þ ΒλÜτσι[2], ΜπλÜτζι (1830), ΜπλÜτζη (1858), ΒλÜτζη (1860) και ΒλÜτση[3], αλλÜ πιθανüτατα και ΒλÜττη[4]) εßναι ορεινü χωριü του νομοý ΚοζÜνης. ΥπÞρξε Ýνα απü τα σημαντικÜ προπýργια του Ελληνισμοý κι Ýνα απü τα μεγαλýτερα κεφαλοχþρια της ΔυτικÞς Μακεδονßας.

Τοποθεσßα


Η ΒλÜστη βρßσκεται περßπου 24 χιλιüμετρα νοτιοδυτικÜ της ΠτολεμαÀδας. Εßναι κτισμÝνη σε υψüμετρο 1.180 μÝτρων, ανÜμεσα στους ορεινοýς üγκους του Ασκßου (ΣινιÜτσικου) και του Μουρικßου.

Ιστορßα


ΥπÜρχουν ενδεßξεις üτι Þδη απü τη βυζαντινÞ περßοδο στην τοποθεσßα που στις μÝρες μας βρßσκεται το χωριü της ΒλÜστης προûπÞρχε κÜποιος οικισμüς.[εκκρεμεß παραπομπÞ] Η ανÜπτυξη της ξεκινÜ τον 15ο αιþνα, üταν μετÜ την εγκατÜσταση Tοýρκων KονιÜρων στην κοιλÜδα των Kαúλαρßων (ΠτολεμαÀδας) οι χριστιανικοß πληθυσμοß που ζοýσαν εκεß αναγκÜστηκαν να μετοικÞσουν στα ορεινÜ τμÞματα της περιοχÞς, καθþς αυτÜ Þταν περισσüτερο απρüσιτα στους κατακτητÝς.
Σημεßο-σταθμü στην ανÜπτυξη της ΒλÜστης αποτελοýν τα τÝλη του 18ου αιþνα. ΜετÜ τα ΟρλωφικÜ (1770 μ.Χ.) και τη λεηλασßα της Μοσχüπολης, η οποßα μÝχρι τüτε αποτελοýσε ανθηρü κÝντρο της περιοχÞς, Ýνας μεγÜλος αριθμüς Βορειοηπειρωτþν ΒλÜχων προσφýγων συγκεντρþνεται στο χωριü της ΒλÜστης. Η ενδυνÜμωση του ντüπιου πληθυσμοý εßχε ως αποτÝλεσμα μßα σημαντικÞ þθηση στην ανÜπτυξη και την πρüοδο του οικισμοý.
Λüγω της μορφολογßας του εδÜφους (ορεινÜ εδÜφη και πλοýσιων λιβÜδια), οι κÜτοικοι της ΒλÜστης ασχολÞθηκαν κυρßως με την κτηνοτροφßα. ΠαρÜλληλα, ανÝπτυξαν και επαγγÝλματα σχετικÜ με την κτηνοτροφßα, με αποτÝλεσμα την ανÜπτυξη της τυροκομßας, της υφαντουργßας και του εμπορßου. Επßσης, αρκετοß κÜτοικοι Ýγιναν ξυλουργοß, κτßστες, αρχιτÝκτονες, ζωγρÜφοι, χρυσοχüοι, ραφτÜδες κ.α. ¸τσι, μÝχρι το 19ο αιþνα ο κÜποτε οικισμüς της ΒλÜστης Ýχει μετατραπεß σε μßα σημαντικÞ κωμüπολη: ο πληθυσμüς της εκεßνη την περßοδο Ýχει ξεπερÜσει τους Ýξι χιλιÜδες κατοßκους. ΚατÜ την ΕλληνικÞ ΕπανÜσταση του 1821, σπουδαßο ρüλο Ýπαιξαν οι Βλαστιþτες οπλαρχηγοß ΙωÜννης ΦαρμÜκης, και ΔημÞτριος ΚαραμÞτσος. Η ακμÞ της ΒλÜστης διαρκεß μÝχρι τις αρχÝς του 20ου αιþνα. Οι σημαντικÝς εξελßξεις της εποχÞς (Μακεδονικüς Αγþνας, Βαλκανικοß Πüλεμοι και Α' Παγκüσμιος Πüλεμος) εßχαν σαφεßς αρνητικÝς επιπτþσεις στην πορεßα του χωριοý. Η σταδιακÞ μεßωση του πληθυσμοý ολοκληρþνεται στα χρüνια του Β' Παγκοσμßου ΠολÝμου, καθþς το χωριü καßγεται απü τους Γερμανοýς κατακτητÝς. Στα χρüνια του αιματηροý εμφυλßου πολÝμου, η ΒλÜστη εγκαταλεßπεται πλÞρως απü τους κατοßκους της. Με το τÝλος του εμφυλßου πολÝμου, περßπου οκτακüσιοι κÜτοικοι επÝστρεψαν στο χωριü. Στη συνÝχεια üμως, ακολουθþντας το ρεýμα αστυφιλßας των επüμενων δεκαετιþν, οι περισσüτεροι κÜτοικοι αναζÞτησαν καλýτερες ευκαιρßες απασχüλησης και διαβßωσης στα αστικÜ κÝντρα. Ýτσι, στις μÝρες μας οι μüνιμοι κÜτοικοι της ΒλÜστης δεν ξεπερνοýν, κατÜ τη διÜρκεια του χειμþνα, τους εκατü.

Εκδηλþσεις


Η 'ζωντανÞ' πλευρÜ του χωριοý εßναι η καλοκαιρινÞ. Η συγκÝντρωση των Βλατσιωτþν στο χωριü, καθþς και η φυσικÞ ομορφιÜ της περιοχÞς, ευνοοýν την πραγματοποßηση ποικßλων πολιτιστικþν εκδηλþσεων. Μεταξý αυτþν εßναι και οι ΓιορτÝς της Γης, Ýνα οικολογικü και πολιτιστικü φεστιβÜλ που λαμβÜνει χþρα στις αρχÝς κÜθε Ιουλßου, με σημεßο αφετηρßας το 2001. Οι ΓιορτÝς της Γης διοργανþνονται απü την Κοινüτητα ΒλÜστης και την Εταιρεßα ΠεριβαλλοντικÞς ¸ρευνας και ΕνημÝρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ.
Επßσης, με ξεχωριστÞ λαμπρüτητα γιορτÜζεται κÜθε Δεκαπενταýγουστο το πανηγýρι της Παναγßας. Το πανηγýρι διαρκεß τρεις μÝρες.
Στη ΒλÜστη Ýλαβε χþρα στις 25-26 Φεβρουαρßου 2006 η 5η ΠανελλÞνια ΣυνÜντηση της Hellasweather.

 
 
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 2012 - www.ptolemaida.gr/100xronia