ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΑΚΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΙΟΧΩΡΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΜΝΗΝΩΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΥΡΓΩΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΛΑΣΤΗΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΡΡΑΧΗΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΔΑΣΣΗΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΗΛΟΧΩΡΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΟΥΦΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΟΠΕΤΡΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΣΕΡΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΜΑΝΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΚΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΤΕΛΕΩΝΟΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΠΗΛΙΑΣ
Τα ονüματα των χωριþν της Εορδαßας üπως μας τα δßνει η απογραφÞ του 1923 της στατιστικÞς υπηρεσßας που διενεργÞθηκε τον Απρßλιο του 1923 εßναι τα εξÞς: ΒλÜτση, Γραμματßκοβον, ΔÝβρη, ΔουρουτλÜρ, Εμπüριον, Ερτομοýς, ºνελι, ΚαúλÜρια, ΚαραγÜτς, Καραμπουρναρ, ΚατρÜνιτσα, Κουζλοýκιοú, Κουνοýφι, Κüτσανα, Λýγκας, ΜουραλÜρ, ΝαλμπÜγκιοú, Οýτσανα, Παλαιοχþριον, Ρακßτα, Σοýλποβο, ΤζουμÜ, ΤρÝπιστα, ΤζατζιλÜρ, Χαúταρλß, Χαρμπßνη, ΧασÜνκιοú. ΚÜποια απü τα προαναφερüμενα χωριÜ δεν ανÞκουν πλÝον στην Εορδαßα.
ΠαρακÜτω αναφÝρονται τα χωριÜ με τις σημερινÝς και τουρκικÝς ονομασßες τους.: Ασβεστüπετρα (ΧασÜνκιοú), ¶ρδασσα (Σοýλποβο), Κρυüβρυση (Ραδοýνιστα), ΑναρÜχη (ΔÝβρη), Εμπüριο, Μηλοχþρι (Λýγκα), Φοýφας (Παλαιοχþριον), Δροσερü (Κουνοýφι), ΓαλÜτεια (Τσορ), ΟλυμπιÜδα (Ρακßτα), ΠεντÜβρυσο (ΚουτλÜρ), Περδßκκας (ΝαλμπÜγκιοú), ΜαυροπηγÞ (ΚαρÜμπουρναρ), Κüμανος, ΠροÜστιο (ΝτουργουτλÜρ), Πýργοι (ΚατρÜνιτσα), Μεσüβουνο (ΚρÝμσα), ΚομνηνÜ (Οýτσενα), Ανατολικü (ºνελι), ¶γιος Χριστüφορος (ΤρÝπιστα), Καρυοχþρι (Κουζλοýκιοú), ΣπηλιÜ (Βοúβοντßνα), ΕρμακιÜ (Φραγκüτς), Πτελεþνας (Χαρμπßνα), ΚαρδιÜ (ΤρÝμπινο), ΒλÜστη.
Οι κÜτοικοι της περιοχÞς της Εορδαßας, μαζß με τους λοιποýς Μακεδüνες, στο Μακεδονικü Αγþνα (1904-1908) και στους Βαλκανικοýς ΠολÝμους το 1912 -1913 εßναι αυτοß που σθεναρÜ αγωνßστηκαν για να κρατÞσουν την ελληνικÞ συνεßδησÞ τους και να συμπεριληφθεß η περιοχÞ της σημερινÞς βορειοδυτικÞς Μακεδονßας στο Ελληνικü κρÜτος.
Οι παραπÜνω διαμÝνουν στα γýρω χωριÜ απü τα ΚαúλÜρια (σημερινÞ ΠτολεμαÀδα) γιατß στην πεδιÜδα των Καúλαρßων Ýχουν κατοικßσει οι Τοýρκοι (ΚονιÜροι). Για αυτü το λüγο και ο Νικηφüρος ΜανÜδης αναφÝρει τα ΚαúλÜρια ως Τουρκüπολη. Οι Βλατσιþτες εßναι οι πρþτοι ¸λληνες κÜτοικοι της ΠτολεμαÀδας και τους συναντÜμε στο κÝντρο της πüλης. Η πρþτη εκκλησßα που χρησιμοποιÞθηκε Þταν το τζαμß στη θÝση της σημερινÞς Αγßας ΤριÜδας.
Απαζßδου Σοφßα
ΔημοτικÞ Σýμβουλος