Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λογότυπο
Βρίσκεστε εδώ: Κεντρική >> Ιστορßα>> ΤοπικÝς Κοινüτητες

Ιστορßα της Πüλης - ΤοπικÝς Κοινüτητες

ΕΜΠΟΡΙΟ

Το Εμπüριο εßναι Ýνα χωριü της επαρχßας Εορδαßας, Ýδρα του δÞμου Μουρικßου στο Νομü ΚοζÜνης. Εßναι χτισμÝνο στην ανατολικÞ πλευρÜ του ομþνυμου δασωμÝνου βουνοý σχεδüν κρυμμÝνο μÝσα στην καστανüφυτη και πευκüφυτη βουνοπλαγιÜ. Τα λßγα ακüμη σωζüμενα Μακεδονßτικα σπßτια, η γραφικÞ πλατεßα, οι στενοß δρομßσκοι με τις βρýσες και ο Ναüς του Αγßου ΜηνÜ, πολιοýχου και προστÜτη του χωριοý, δημιουργοýν στον επισκÝπτη την εντýπωση ενüς παλιοý ιστορικοý χωριοý.

ΙστορικÞ αναδρομÞ

ΙστορικÞ κοινüτητα της ΔυτικÞς Εορδαßας με πληθυσμü εδþ και τÝσσερις δεκαετßες 1.000 κατοßκων. Τ' üνομα του, αναλλοßωτο ανÜ τους αιþνες, υποδηλþνει αυτü που ακριβþς υπÞρξε τις τρεις τελευταßες χιλιετßες: "ΕΜΠΟΡΙΟ" δηλ. Εμπορικü ΚÝντρο μεσüγειο, εκεß üπου δεν υπÞρχε Üλλη πüλη. ΚτισμÝνος ο οικισμüς στις παρυφÝς παλαιοý κÜστρου (αναφÝρεται στο "Περß κτισμÜτων" Ýργο του σýγχρονου του Ιουστινιανοý ιστορικοý Προκüπιου) αποτελεß εξÝλιξη - συνÝχεια παλαιüτερων οικισμþν Þ εγκαταστÜσεων γýρω απü την οχυρÞ αυτÞ θÝση, ßχνη των οποßων βρÝθηκαν κατÜ καιροýς και μαρτυροýν üτι ο τüπος κατοικÞθηκε τουλÜχιστον απü την ΝεολιθικÞ εποχÞ. Τüπος φýση οχυρüς αλλÜ και φιλüξενος για αυτοýς που τον κατοßκησαν και τον κατοικοýν. Τüπος εýφορος με πλοýσια βλÜστηση και πολλÜ νερÜ. Τüπος δασωμÝνος, τüπος ευλογημÝνος. ΑρχαιολογικÜ ευρÞματα του 5ου αιþνα φιλοξενοýνται στο Αρχαιολογικü Μουσεßο ΚοζÜνης. ΤμÞματα του ΚÜστρου ανÜμεσα στο Εμπüριο και ΑναρρÜχη θυμßζουν στον διαβÜτη üτι το χωριü κÜποτε υπÞρξε κÝντρο üλης της περιοχÞς. Σημαντικüς ιστορικüς σταθμüς η οθωμανικÞ κατÜκτηση. Η Εορδαßα ερημωμÝνη πλÝον εποικßζεται απü ΑσιÜτες, ΚονιÜρους και Γιουροýκους. ΜÝρος του τοπικοý πληθυσμοý για να αποφýγει τον εξανδραποδισμü μεταναστεýει Þ τελικÜ εξισλαμßζεται. Οι λßγοι που αντÝχουν αναδεικνýουν το Εμπüριο σαν το μοναδικü αξιüλογο χριστιανικü κÝντρο της Εορδαßας μÝσα σε μια πλημμυρßδα αλλογενþν. ¸τσι για εκατü χρüνια 1760 - 1860 εγκαθßστανται εδþ ο μητροπολßτης των Μογλενþν και στη συνÝχεια ο Αρχιερατικüς Επßτροπος του αφοý Þδη εßχε μεταφερθεß στη Φλþρινα η Ýδρα της Μητρüπολης. Οι κÜτοικοι του Εμπορßου συμμετεßχαν στην επανÜσταση του 1821. Σημαντικüτερος αγωνιστÞς Þταν ο μεγαλÝμπορος, οπλαρχηγüς και πολιτευτÞς ΧατζÞ ΕυστÜθιος ΡÝτζης που προσπÜθησε να επεκτεßνει το κßνημα στην Κýπρο και διοργÜνωσε την εκστρατεßα του ΛιβÜνου ως αντιπερισπασμü[1]. Ο Μακεδονικüς αγþνας και εδþ Þταν σκληρüς και αδυσþπητος με πολλÜ θýματα εκατÝρωθεν.

Η απελευθÝρωση βρßσκει το Εμπüριο να κατοικεßται και απü 62 οικογÝνειες μουσουλμÜνων που το 1923-4 ανταλλÜχθηκαν με ισÜριθμες οικογÝνειες ΕλλÞνων προσφýγων απü ΜικρÜ Ασßα και Πüντο κλεßνοντας Ýτσι Ýνα κεφÜλαιο της ιστορßας του. Στην συνÝχεια, σημαντικüς αριθμüς κατοßκων (60 οικογÝνειες) στα πλαßσια της εθελοντικÞς πληθυσμιακÞς ανταλλαγÞς μεταξý ΕλλÜδος-Βουλγαρßας μεταναστεýει στην Βουλγαρßα. Ακολουθεß η ΓερμανικÞ κατοχÞ και ο Εμφýλιος πüλεμος που αφÞνουν ανεξßτηλες πληγÝς στη περιοχÞ. Ο τüπος δεν μπορεß πλÝον να θρÝψει τα παιδιÜ του, ακολουθοýν η μετανÜστευση, η αστυφιλßα κλπ. Το μεταναστευτικü ρεýμα της δεκαετßας 1951-1971, που επηρÝασε ολüκληρη τη χþρα, εμφανßστηκε και στο Εμπüριο. Ωστüσο, αρκετοß Þταν εκεßνοι οι λüγοι που συγκρÜτησαν τον πληθυσμü στον τüπο καταγωγÞς τους. ¸τσι, η λειτουργßα των εργοστασßων της ΔΕΗ, üπου δημιουργÞθηκαν πολλÝς και καλÜ αμειβüμενες θÝσεις απασχüλησης καθþς και η γεωγραφικÞ θÝση της περιοχÞς που βρßσκεται πολý κοντÜ στην πüλη της ΠτολεμαÀδας, συνÝδραμαν σε μεγÜλο βαθμü στη συγκρÜτηση του πληθυσμοý. Παρ' üλα αυτÜ, ο οικισμüς παραμÝνει απü τους σημαντικüτερους της περιοχÞς Εορδαßας καθþς την τελευταßα δεκαετßα, αποτελεß απü τους σημαντικüτερους αγροτουριστικοýς προορισμοýς της περιοχÞς καθþς διαθÝτει Ýνα πλοýσιο φυσικü περιβÜλλον και συνÜμα αποτελεß κομβικü σημεßο για τις καθημερινÝς εξορμÞσεις στην ΔυτικÞ Μακεδονßα.

.

 

 
 
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 2012 - www.ptolemaida.gr/100xronia