Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λογότυπο
Βρίσκεστε εδώ: Κεντρική >> Ιστορßα>> ΤοπικÝς Κοινüτητες

Ιστορßα της Πüλης - ΤοπικÝς Κοινüτητες

ΠΥΡΓΟΙ

Οι Πýργοι Εορδαßας βρßσκονται στους δυτικοýς πρüποδες της οροσειρÜς Βερμßου. Το παλαιü üνομα των Πýργων, γνωστü και στα γýρω χωριÜ και πüλεις της επαρχßας Εορδαßας του νομοý ΚοζÜνης Þταν ΚατρÜνιτσα Þ ΚαστρÜνισσα (ΚÜστρο της ¶ρνισσας). Δεσπüζει στο κÝντρο μιας κοιλÜδας, υποχρεωτικÞς διÜβασης απü το υψßπεδο Εορδαßας - ΠτολεμαÀδας (Καúλαρßων) προς ¸δεσσα - ΓιαννιτσÜ - Θεσσαλονßκης. ΑνατολικÜ συνορεýει με την οροσειρÜ Βερμßου, βüρεια με την λßμνη Βεγορßτιδα (Οστρüβου), μαζß με την επιβλητικÞ οροσειρÜ του Βüρα (ΚαúμακτσαλÜν) και δυτικÜ με την οροσειρÜ Μαυροποýλι (ΚÜρακους). Η απüσταση των Πýργων απü την ΑθÞνα εßναι 530χλμ., απü την Θεσσαλονßκη 130χλμ.


ΙστορικÜ Στοιχεßα


Ως μεγÜλο κεφαλοχþρι, οι Πýργοι Ýχουν Ιστορßα απü τους προúστορικοýς ακüμη χρüνους. Απü τους Πýργους Þταν ο θρυλικüς κλÝφτης Γοýτας που Ýδρασε γýρω στο 1740 και επικεφαλÞς 300 κλεφταρματολþν δροýσε σε üλη την ΔυτικÞ και ΚεντρικÞ Μακεδονßα με ορμητÞριο το ΒÝρμιο. ΣυνελÞφθη το 1747 στη ΒÝροια. Το 1737 γεννÞθηκε στους Πýργους ο μεγαλÝμπορος της ΒιÝννης και συνεργÜτης του ΡÞγα Φεραßου, ΧρÞστος ΜÜνος, γενÜρχης της οικογενεßας ΧρηστομÜνου[2]. ΚατÜ την επανÜσταση του 1821, οι κÜτοικοι των Πýργων ξεσηκþθηκαν και το ΜÜρτιο του 1822, 150 αγωνιστÝς υπü τον Μπλατσιþτη οπλαρχηγü ΚαραμÞτσο, εξüντωσαν μεγÜλες ΟθωμανικÝς δυνÜμεις στην περιοχÞ. Απü τους Πýργους κατÜγονταν επßσης ο καθηγητÞς του Εθνικοý και Καποδιστριακοý Πανεπιστημßου Αθηνþν Δαμιανüς Γεωργßου ΔρÜσκας και ο ΙωÜννης ΚαραμÜτας (1864-1913), σημαντικüς παρÜγοντας της ΕλληνικÞς παροικßας του Σεμλßνου (Ζεμοýν) και ιδρυτÞς του πρþτου Ελληνικοý τυπογραφεßου της Σερβßας (εγγονüς του Þταν ο διακεκριμÝνος μαθηματικüς του 20ου αιþνα ΓιοβÜν ΚαραμÜτα). Στην περßοδο του Μακεδονικοý αγþνα, η κωμüπολη ΚατρÜνιτσα χρησιμοποιοýνταν απü τα ΕλληνικÜ αντÜρτικα σþματα σαν βÜση εξüρμησης ενÜντια στους κομιτατζÞδες και εßχε μεταβληθεß σε απüρθητο φυλÜκιο. Η ΒουλγαρικÞ προπαγÜνδα αποπειρÜθηκε επανειλημμÝνα να ιδρýσει σχολεßο και η εκκλησßα να προσχωρÞσει στην ΒουλγÜρικη εξαρχßα. Στις 24 Απριλßου του 1944, στους Πýργους, Ýλαβε χþρα το μεγαλýτερο ολοκαýτωμα ΕλλÞνων (μετÜ απ' αυτü των Καλαβρýτων) απü τους Γερμανοýς ναζιστÝς και τους ¸λληνες συνεργÜτες τους. 318 Üνδρες, γυναßκες και παιδιÜ θανατþθηκαν, οι επιζÞσαντες υποχρεþθηκαν να περπατÞσουν Ýως την ΠτολεμαÀδα και το χωριü καταστρÜφηκε ολοσχερþς.

ΣÞμερα

ΣÞμερα ο πληθυσμüς ανÝρχεται σε 870 Üτομα. Θα πρÝπει να σημειωθεß üτι, πριν το ολοκαýτωμα των Πýργων απü τους Γερμανοýς τον Απρßλη του 1944, ο πληθυσμüς ανÝρχονταν σε 2.500 κατοßκους. Η καταστροφÞ αυτÞ αποτελεß και τον κýριο λüγο της δραματικÞς μεßωσης του πληθυσμοý του χωριοý. ΜÝσα απü το χωριü περνÜει το διεθνÝς ορειβατικü μονοπÜτι Ε4 το οποßο συνεχßζοντας στις πλαγιÝς του ΒÝρμιου περνÜει μπροστÜ απü το νÝο καταφýγιο του Ορειβατικοý Ομßλου Πýργων στα 1560 μ υψüμετρο στο οποßο μπορεß κÜποιος να διανυκτερεýσει, σε συνεννüηση με τον Ορειβατικü ¼μιλο. Οι Πýργοι βρßσκονται σε υψüμετρο 700-800 μÝτρων. ΣυνολικÜ Ýχουν επιφÜνεια 4.500 τετραγωνικÜ χιλιüμετρα. Απü αυτÜ η καλλιεργÞσιμη Ýκταση εßναι 1.600 km², εκ των οποßων 5.500 στρÝμματα εßναι μηλιÝς και τα υπüλοιπα σιτηρÜ. Επßσης, Ýκταση 12,461 km² αποτελεß δασþδη περιοχÞ. Ο Μακεδονικüς τÜφος που βρÝθηκε λßγο Ýξω απü το χωριü των Πýργων, τα σημαντικÜ ευρÞματα των ανασκαφþν φιλοξενοýνται στο Αρχ. Μουσεßο ΚοζÜνης. Το κλßμα των Πýργων εßναι εýκρατο. Σε τοýτο βοηθÜ και η κοντινÞ λßμνη Βεγορßτιδας (Οστρüβου - ¶ρνισσας), της οποßας η επßδραση στη διαμüρφωση του κλßματος εßναι σημαντικÞ. ΦυσικÜ, υπÜρχουν χειμþνες üπου το κλßμα εßναι πολý βαρý, οπüτε και παγþνουν τα ποτÜμια του χωριοý. Το βασικü ποτÜμι του χωριοý εßναι ο Ασπροπüταμος που Ýχει συνεχÞ ροÞ αλλÜ το καλοκαßρι εκτρÝπεται στους αγροýς για τις καλλιÝργειες. Στα ρÝματα και τα ποτÜμια που ρÝουν γýρω απü το χωριü υπÜρχουν πÝτρινα γεφýρια με πιο σημαντικÜ το γεφýρι του ΓκÝλιμος (το γεφýρι της νýφης στα τοýρκικα) και του ΣÜνδρεμος τα οποßα αποτελοýν μÝρος ενüς μεγÜλου πλακüστρωτου δρüμου που οδηγοýσε σε μιÜ μεγαλýτερη πüλη (πιθανüν στην αρχαßα πüλη Εορδαßα) με αφετηρßα τα ερεßπια του ΚÜστρου των Πýργων. Τα υπüλοιπα, Ýνα απü τα οποßα μÝσα στο χωριü, Ýχουν τσιμεντοστρωθεß στο κατÜστρωμÜ τους. Στο χωριü υπÜρχουν δýο παλιÝς εκκλησßες (του 1700), της Αγßας ΠαρασκευÞς και του Αγßου Δημητρßου, με παλιÝς τοιχογραφßες. Οι εκκλησßες αυτÝς εßναι πολλαπλÜ λεηλατημÝνες απü τους σýγχρονους αρχαιοκÜπηλους, με αποτÝλεσμα να χαθοýν πολýτιμες εικüνες και κειμÞλια. ΣÞμερα αποτελεß τοπικÞ κοινüτητα του νÝου καλλικρατικοý ΔÞμου Εορδαßας.

 

 

 

 

 

 
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 2012 - www.ptolemaida.gr/100xronia