ΚΟΜΝΗΝΑ
Τα ΚομνηνÜ εßναι κτισμÝνα στους Ν.Α. πρüποδες του κατÜφυτου βουνοý «Μαýρο Πουλß». ¶φθονα και κρýα εßναι τα νερÜ, πλοýσια η βλÜστηση και υγιεινü το κλßμα του τüπου. ΑνατολικÜ του διαμερßσματος εκτεßνεται το üρος ΒÝρμιο. Μεταξý αυτοý και του βουνοý «Μαýρο Πουλß» σχηματßζεται στενωπüς. Η φυσικÞ δßοδος, που διÝρχεται μÝσω αυτÞς, οδηγεß απü την Εορδαßα προς την παλιÜ Εγνατßα οδü στην περιοχÞ ¸δεσσας - Πýργων - Κομνηνþν - ΠτολεμαÀδας. ΚατÜ τα χρüνια της Τουρκοκρατßας, τα καραβÜνια των εμπüρων για τη διακßνηση των προúüντων ακολουθοýσαν αυτÞ την διαδρομÞ ως συντομüτερη.
Στην κορυφÞ του βουνοý «Μαýρο Πουλß» βρßσκεται μικρÞ σπηλιÜ, που φÝρνει το üνομα «Κρýπτη του ΚαρÜ - ΑλÞ». ºχνη τειχþν δýο φρουρßων και συνοικισμοý υπÜρχουν στην περιοχÞ Κομνηνþν. Το πρþτο στο λüφο ΔÝλτα και το δεýτερο σε κωνοειδÞ λüφο νüτια του διαμερßσματος. Την ýπαρξη τους μαρτυροýν αντικεßμενα, που βρÝθηκαν παλιüτερα, üπως: πßθοι, üστρακα αγγεßων, χÜλκινα νομßσματα, βÜση κßονα, διÜφορα μÜρμαρα απü οικοδομÝς, δýο γυÜλινα δαχτυλßδια, μικρÞ οινοχüη βυζαντινþν χρüνων και μαρμÜρινο ανÜγλυφο, στο οποßο εικονßζεται γυναικεßα μορφÞ με χιτþνα, με περικεφαλαßα, δüρυ κι ασπßδα.
ΚατÜ την περßοδο του Βυζαντßου, τα ΚομνηνÜ αναφÝρονται σαν Παλαιοχþρι, το οποßο καταστρÜφηκε μετÜ την πτþση της Μακεδονßα στους Τοýρκους. ΚατÜ την περßοδο της Τουρκοκρατßα το χωριü αναφÝρεται σαν Οýτσενα Þ Οýτσανε. Το μεγαλýτερο ποσοστü των κατοßκων, που Þταν πρüσφυγες απü χωριÜ της Τραπεζοýντας, του Πüντου και της Νßγδης του Ικονßου, Þρθαν με την ανταλλαγÞ πληθυσμþν του 1922. Απü αυτοýς το χωριü μετονομÜστηκε ΚομνηνÜ προς τιμÞ των Κομνηνþν αυτοκρατüρων της Τραπεζοýντας του Πüντου.
ΠολλÜ κοινωφελÞ Ýργα βελτßωσαν σημαντικÜ το βιοτικü και πολιτιστικü επßπεδο των κατοßκων. ΔημητριακÜ, τριφýλλια, καπνÜ και κτηνοτροφικÜ προúüντα παρÜγει Üφθονα η περιοχÞ.
ΜεγÜλος οικοδομικüς οργασμüς παρατηρεßται, που αλλÜζει συνεχþς την üψη του διαμερßσματος και το κÜνει καθημερινÜ ωραιüτερο κι εκσυγχρονισμÝνο. Οι κÜτοικοι διατηροýν την ΠοντιακÞ γλþσσα, Þθη και Ýθιμα. Στην πλατεßα του χωριοý υπÜρχει Ýνα υπÝροχο πÜρκο με Μνημεßο Πεσüντων και δημοτικü σχολεßο.
ΣÞμερα αποτελεß τοπικÞ κοινüτητα του Καλλικρατικοý ΔÞμου Εορδαßας.