Δ.Δ. Δροσερού

 

Με την  ιστοσελίδα αυτή, επιθυμούμε οι επισκέπτες της να γνωρίσουν την ιστορία του Δ. Διαμερίσματος μας, τα έθιμα , να δουν φωτογραφίες από το  Δροσερό και την ευρύτερη περιοχή.

Κατά την Βυζαντινή περίοδο σπουδαία οδική αρτηρία περνούσε από την περιοχή αυτή με κατεύθυνση προς το Βαρικό – Κλεισούρα και συνδεόταν με την Εγνατία οδό. Προς την κατεύθυνση αυτή και σε απόσταση 1,5 χιλ. από το Δροσερό υπάρχουν υπολείμματα παλαιού οικισμού, τα οποία αποκαλύπτονται  κατά την καλλιέργεια των αγρών. Η τοποθεσία ονομάζεται <<Κάμπος>. Όπως αναφέρει ή τοπική παράδοση, εδώ υπήρχε το χωριό <Άγιος Γεώργιος> ,το οποίο είχαν ιδρύσει κατά τους πρώτους χρόνους της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Ηπειρώτες μέτ­οικοι, πρόγονοι των σημερινών κατοίκων του Δροσερού.

         Με την υποδούλωση της Μακεδονίας στους Τούρκους ο «Άγιος Γεώργιος» και ή «Ακρόπολις» καταστράφηκαν. Όσοι από τους κατοίκους διασώθηκαν ,εγκαταστάθηκαν στην θέση του σημερινού χωρίου.

Στη θέση<<Κάμπος>> μεταφέρθηκε και φυλάσσεται στο Σχολείο ένα μαρμάρινο κιονόκρανο.

Κίονας  μαρμάρινος είναι καταχωσμένος στη θέση αυτή όπου βρέθηκε το κιονόκρανο και υπάρχουν θεμέλια κτιρίου και υπολείμματα υδραγωγείου.

Στους πρόποδες του λόφου, οπού και η «Ακρόπολις», κατά το έτος 1932 ευρέθη τάφος κιβωτιόσχημος, εντός του οποίου υπήρχαν πήλινα αγγεία και χρυσό δακτυλίδι.

 

Υψόμετρο: 650 μ.

Πληθυσμός: 327 κατ.

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς και μαζί με τη συνεργασία* σας θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την προβολή του τόπου μας και την επικοινωνία με τους συνδημότες μας, αλλά και τους φίλους του Δ. Διαμερίσματος μας σε όλο τον κόσμο.

 

 

*Συνδημότες (σες), Επιστήμονες, Καθηγητές, Δημοδιδάσκαλοι, Μαθητές. συνδράμετε στον εμπλουτισμό των Δ.Δ. ιστοσελίδων, με Ιστορικά  γεγονότα, έθιμα, και με διάφορα ενδιαφέροντα θέματα τα οποία νομίζετε πως είναι χρήσιμα να τα γνωρίσουμε στους επισκέπτες μας.

 

Ομάδα δημιουργίας ιστοχώρου.

 

 

επιστροφή

Site map

© www.ptolemaida.gr

Web24.gr