Μουσείο

 
 

 

 

Ένα σημαντικό απόκτημα που διαθέτει η Πτολεμαΐδα, είναι το Παλαιοντολογικό & Ιστορικό Μουσείο της, ένα Μουσείο που δεν περιορίζεται στην στενή έννοια του όρου, αλλά παράγει πολιτισμό. 

Μέσα σ΄ αυτό το όμορφο κτήριο, δεν φιλοξενούνται μόνο παλαιοντολογικά και ιστορικά εκθέματα, αλλά στην πτέρυγα της πινακοθήκης, βρίσκουν στέγη η ψύχη και τα  βαθύτερα  συναισθήματα των πολιτών της Εορδαίας.
   

Γιατί εκεί έχουν φιλοξενηθεί εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων και γενικά πολιτιστικά θέματα, πάντα προσεγμένα και υψηλών προδιαγραφών.

Με την παρούσα έκθεση έχουμε την τύχη και την μεγάλη τιμή  να καταγράψουμε στην πορεία της Πινακοθήκης, για άλλη μια χρονιά,  τη σφραγίδα του μεγάλου ζωγράφου, δάσκαλου και  ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, του καλλιτέχνη που γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925, υπήρξε μαθητής του Μπισκίνη και του Μαθιόπουλου και αργότερα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο του Χατζηκυριάκου- Γκίκα, για να εκλεγεί ο ίδιος το 1976 καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις του αξίζει να αναφέρουμε το βραβείο κριτικών για το έργο του «Ναυπηγείο».

Η πινακοθήκη του Μουσείου μας, να μεγαλώσει την λάμψη της με την παρουσία και των δικών του έργων.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

 


Με μεγάλη ευθύνη η νέα δημοτική αρχή, πήρε την σκυτάλη και συνεχίζει  για δεύτερη χρονιά την πολιτιστική εκδήλωση  «Άνοιξη 2011».

Η φετινή έκθεση είναι ένα κάλεσμα από νέους σε νέους, για να ακολουθήσουμε τα μονοπάτια που χάραξαν οι παλιότεροι. 

Μονοπάτια πολύχρωμα, με εικόνες που η ματιά και η ψυχή των ζωγράφων, αιχμαλώτισε στον καμβά και μας τις κατέθεσε.

Σας παρουσιάζουμε ένδεκα μαθητές που είναι δάσκαλοι και έναν δάσκαλο που είναι πάντα μαθητής.  Σας παραθέτουμε ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το ελληνικό εικαστικό στερέωμα.

Με ευγνωμοσύνη  σε ότι μας χαρίστηκε απλόχερα , με φροντίδα σε ότι έχει κερδηθεί  με κόπο, βάζοντας  την ζωντάνια της νιότης μας, κομμάτια της ψυχής μας ,το μεράκι και την  πείρα συνεχίζουμε ότι όμορφο άρχισε.

 


ΑΝΟΙΞΗ 2011

       

Την Δευτέρα 2 Μαΐου στις 8:00 μμ πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στα πλαίσια του θεσμού  «ΑΝΟΙΞΗ 2011» τα Εγκαίνια της Ομαδικής Έκθεσης «Παραστατική Ζωγραφική στην πτέρυγα της Δημοτική Πινακοθήκη του  Παλαιοντολογικού & Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας.

Στην έκθεση συμμετέχουν με τα έργα τους δώδεκα από τους πιο καταξιωμένους  σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς, ορισμένοι από τους οποίους παραβρέθηκαν και στην εκδήλωση των εγκαινίων.

Συγκεκριμένα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι  καλλιτέχνες Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Μίλτος Γκολέμας, Στέφανος Δασκαλάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μιχαήλ Μαδένης, Μαρίνα Παπαλαμπρίδη, Γιώργος Ρόρρης και Μαρία Φιλοπούλου, ενώ ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στους Αντώνη Στάβερη, Τάσο Ματζαβίνο και Αλέξη Βερούκα πάρα την δεδηλωμένη τους πρόθεση να παραβρεθούν και οι ίδιοι.

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, για την μεγάλη του συμβολή στην δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Πτολεμαΐδας. Ο μεγάλος μας ζωγράφος, προλόγισε τους καλλιτέχνες ως πραγματικούς ζωγράφους σε μια εποχή που δεν ζωγραφίζει και στάθηκε ιδιαίτερα στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στην πόλη μας και το Μουσείο της, σημειώνοντας πως ανάλογες εκθέσεις με τέτοια οργάνωση σπάνια παρουσιάζονται πλέον, ακόμα και στην Αθήνα.

 Η  πρόεδρος του μουσείου κα. Κρυσταλλίδου Θεοπίστη, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης ανέφερε στο καλωσόρισμα της: «Σε πείσμα των καιρών που επιβάλουν περικοπές στο πολιτισμό, με όλες τις δυσκολίες που μας δημιούργησε ο ανέτοιμος Καλλικράτης, φτιάξαμε την «Άνοιξη 2011». Μια εκδήλωση που χρειάστηκε πολλά μεγάλα και μικρά λιθαράκια από πολλούς.»

Η  Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τους ζωγράφους για την τιμή προς την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας και τον κ. Τέτση  για την παρουσία και τη συνολική προσφορά του. Τόνισε πως πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής, είναι να  στηρίξει τέτοιες προσπάθειες, γιατί οι πολίτες της Εορδαίας δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικό πρόγραμμα του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας, με τραγούδια που απέδωσαν τμήματα των παιδικών χωρωδιών του και η υψίφωνος Βασιλική Πατρώνα, συνοδεία πιάνου και κρουστών.

Ο χώρος του Μουσείου ήταν κατάμεστος από το φιλότεχνο κοινό της πόλης που με πολύ ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

Στα περισσότερα έργα της Έκθεσης το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, αλλά δεν λείπουν και αναφορές στη φύση.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.

Διάρκεια Έκθεσης:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00 

     Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 14:00

 


 

H  ΦΛΩΡΑ ΚΥΡΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

 

Μια μοναδική βραδιά γεμάτη μελωδίες και μια υπέροχη ερμηνεία διοργανώθηκε την Τρίτη 9 Αυγούστου 2011 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας από το Δήμο Εορδαίας και  το Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας

Όλοι όσοι παραβρέθηκαν εκεί απήλαυσαν τη σοπράνο Φλώρα Κύρου, η οποία χάρισε στo κοινό της πόλης μας ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού ερμηνεύοντας τραγούδια σε μουσική Mozart, Bellini, Verdi, Faure και αποσπάσματα από μεγάλα έργα κλασικού ρεπερτορίου όπως την όπερα Μοντέγοι και Καπουλέτοι, La nozze di Figaro, Falstaff.

Στο πιάνο τη συνόδεψε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κ. Ασπράγκαθος τίμησε την κα. Τικλερίδου Βικτωρία για την προσφορά και  χορηγία της στο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας.

 


 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ  ΟΜΑΔΙΚΗΣ EΚΘΕΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ «AΝΟΙΞΗ 2011»

Το Παλαιοντολογικό & Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Εορδαίας στο πλαίσιο του θεσμού «Άνοιξη 2011» εγκαινιάζει την Δευτέρα 2 Μαΐου του 2011, την Ομαδική Έκθεση δώδεκα μεγάλων ζωγράφων, που λαμπρύνουν εδώ και χρόνια με τις δημιουργίες τους το ελληνικό εικαστικό στερέωμα: των Ανδρεαδάκη Δημήτρη, Βερούκα Αλέξη, Γιαννακάκη Μαρίας, Γκολέμα Μίλτου, Δασκαλάκη Στέφανου, Ηλιοπούλου Ειρήνης, Μαδένη Μιχαήλ, Ματζαβίνου Τάσου, Παπαλαμπρίδη Μαρίνας, Ρόρρη Γιώργου, Στάβερη Αντώνη και Φιλοπούλου Μαρίας.

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μας ζωγράφο και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, για την συμβολή του στη Δημοτική Πινακοθήκη Πτολεμαΐδας, ο οποίος θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της Έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη.

Για δεύτερη χρονιά η Πινακοθήκη κατορθώνει να διοργανώσει μια τέτοιου σημαντικού μεγέθους έκθεση. Μια έκθεση που δεν αποτελεί μεταφορά από κάποια ελληνική μητρόπολη, αλλά προγραμματίστηκε και σχεδιάστηκε για να παρουσιαστεί, αποκλειστικά σε ένα πολιτιστικό ίδρυμα της ελληνικής επαρχίας.

Μια οργάνωση που επιμένει να στοχεύει υψηλά παρά τις συγκυρίες των καιρών, προσδοκώντας να επιτύχει στο μέτρο του δυνατού μια πραγματική πολιτιστική αποκέντρωση που τόσο ανάγκη έχει η επαρχία. 

Διάρκεια Έκθεσης: 02–05–2010 έως 30–06–2010

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00

Σάββατο έως Κυριακή   : 10:00 – 14:00 

 

 

     
18-06-08 - ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ - ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΔΡ. ΒΕΛΙΤΖΕΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ
18-04-08 «ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
18-02-08

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΔΡΑΓΩΓΙΑ

 
17-12-07 Ο ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΣΙΦΤΣΑΚΗ - ΒΑΣΔΡΑΒΕΛΛΗ
 
24-10-07 ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 8 Μ.Μ. Η ΕΚΘΕΣΗ «1927–2007: ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΟΣΧΙΔΗ» 

 


«ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ  ΚΑΙ ΔΙΗΡΚΕΣΕ ΩΣ 30-3-2008.


 

Η Παλαιοντολογική Συλλογή

Η Αρχαιολογική Συλλογή

Η Λαογραφική Συλλογή

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ν.Π.

 

Το Ανθρωπολογικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Πτολεμαΐδος, συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου την      1η Μαρτίου του 1990 δια της αποφάσεως υπ.αρ. 36/90 του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας.

Στις Συλλογές του μπορεί κανείς να βρει συγκεντρωμένα και προβεβλημένα σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, εκθέματα αντιπροσωπευτικά όλου του Προϊστορικού και Ιστορικού ρου της Εορδαϊκής γης και δραστηριότητος, από τα Παλαιοντολογικά χρόνια έως και τον Κ΄ αιώνα.

Ως εκθεσιακός χώρος, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1997. Αρχικά οι Συλλογές του στεγάστηκαν σε ενοικιαζόμενους χώρους, κάτι που δεν ήταν η πιο ιδανική λύση. Εντούτοις ήταν η μόνη δυνατή και επιβεβλημένη. Σήμερα, από την 16η Οκτωβρίου του 2006, στεγάζεται στο νεόδμητο και σχεδιαζόμενο εξ αρχής ως μουσειακό κτίριο, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 1. Διαθέτει  2 ορόφους και συνολικά, 2202 τ.μ. εγγεγραμμένα σε οικόπεδο εμβαδού 2390,85 τ.μ. Στους χώρους του και πέραν των βασικών πτερύγων του, έχει προβλεφθεί η δημιουργία και λειτουργία πωλητηρίου, εργαστηρίου συντηρήσεως, αίθουσας συσκέψεων και προβολών, αίθουσας περιοδικών εκθέσεων, αναψυκτηρίου και εσωτερικού στεγασμένου αιθρίου. 

Στην οργάνωση του Μουσείου μας, ο βασικός προγραμματισμός εξ αρχής περιέλαβε την συγκρότηση Παλαιοντολογικής, Αρχαιολογικής και Λαογραφικής / Βιομηχανικής Συλλογής, ενώ από το 1998 ενέταξε και την Πτέρυγα Εικαστικών καθώς και το Ιστορικό Τμήμα. Σήμερα σε πρώτη φάση, λειτουργεί μια πρώτη μορφή παρουσιάσεως των Παλαιοντολογικών και Αρχαιολογικών ευρημάτων, της Δημοτικής Πινακοθήκης καθώς και το Τμήμα του Ιστορικού Αρχείου. Τέλος και εντός του 2007, προβλέπεται η επαναλειτουργία της Λαογραφικής Πτέρυγας.

 

 


Η Παλαιοντολογική Συλλογή

 

Η Παλαιοντολογική Συλλογή του Μουσείου, συγκροτήθηκε, σχεδόν στο σύνολό της, από οικειοθελείς προσφορές των κατοίκων της Εορδαίας. Ο εντοπισμός των σχετικών ευρημάτων, έγινε κατά κανόνα από εργάτες ή αγρότες αλλά και μισθωτές αμμολόφων. Όλοι οι προαναφερόμενοι ήρθαν σε επαφή με ανάλογο παλαιοντολογικό υλικό, κατά την διάρκεια των εργασιών τους και επέδειξαν την ανάλογη ευαισθησία, ώστε να τα συλλέξουν και να τα παραδώσουν στο Δήμο και από της ιδρύσεώς του στο ίδιο το Μουσείο.

Τα υπάρχοντα Παλαιοντολογικά αντικείμενα, διακρίνονται σε πετρώματα και απολιθώματα, φυτικής ή ζωικής προελεύσεως, σπονδυλωτών ή ασπονδύλων, με τα σπονδυλωτά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του σχετικού εκθεσιακού χώρου.

 

Μεταξύ των σπουδαιοτέρων εκθεμάτων, ο επισκέπτης θα διακρίνει, αν όχι θα εντυπωσιαστεί, από τους χαυλιόδοντες των προβοσκιδωτών/ ελεφαντοειδών(κυρίως Mammuthus και Elephas Archidiskodon meridionalis), η κάτω γνάθος Ιπποποτάμου(Hippopotamus antiquus), τα οστά Ιππαρίων(Ipparion / Epuus), τμήματα της κάρας και των κεράτων διαφόρων βοοειδών(Bos primigenius κ.α.), απολιθώματα χειροειδών(Propotamochoerus) κ.α..

Οι ηλικίες των απολιθωμάτων αυτών κυμαίνονται, συνήθως, από 1 έως 3 εκατομμύρια χρόνια. Εντούτοις υπάρχουν και πολύ παλαιότερα, όπως τα ευρήματα από Γαστερόποδα Βραχιόποδα, και Δίθυρα, που φθάνουν έως και τα 70 με 80 εκατομμύρια χρόνια.

Στα εκθέματα φυτικής προελεύσεως ξεχωρίζουν τμήματα κορμών δένδρων, μερικά εκ των οποίων, μάλιστα, ανήκουν σε άγνωστο έως σήμερα είδος.

 


 

Η Αρχαιολογική Συλλογή

 

Η Αρχαιολογική Συλλογή, οργανώθηκε υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αιανής. Περιλαμβάνει 78 αντικείμενα προερχόμενα από λαθρανασκαφές ή οικογενειακά κειμήλια και τα οποία οι κάτοχοι, κάτοικοι της ευρύτερης Εορδαίας, παρέδωσαν ή δώρισαν προς το Δήμο και το Μουσείο. Δυστυχώς το γεγονός ότι δεν προέρχονται από συστηματικές ανασκαφές και άρα υπάρχει αδυναμία γνώσεως της προελεύσεώς τους, καθιστά δυσχερή την μελέτη τους και κατ΄επέκταση την εξαγωγή συμπερασμάτων. Κατά κανόνα, πάντως, συνιστούσαν κτερίσματα τάφων από άγνωστες νεκροπόλεις της περιοχής.

Η Συλλογή αποτελείται, κυρίως, από δύο κατηγορίες αντικειμένων: τα Κεραμικά(απλά, διακοσμημένα ανεικονικά αλλά και με εικονική αγγειογραφία τα περισσότερα εκ των οποίων χρονολογούνται στην  Αρχαϊκή και Κλασσική Περίοδο) και διάφορα Μικρά Πήλινα Ειδώλια. Παράλληλα δεν λείπουν και τα γλυπτά μέλη, σαν το ιωνικό κιονόκρανο της Συλλογής.

Εξέχουσα τέλος θέση μεταξύ των εκθεμάτων της Συλλογής, επέχει η επιτύμβια στήλη των Ρωμαϊκών Χρόνων, με την μοναδική για τον Ελλαδικό χώρο ανάγλυφη παράσταση χειρούργου ιατρού εντός του ιατρείου του, πλαισιωμένου από τα μέλη της οικογενείας του, τους υπηρέτες του και τα ιατρικά εργαλεία του.

Στο μέλλον προβλέπεται από τους αρμοδίους της Λ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αιανής, η οργάνωση μιας αντιπροσωπευτικής για την Εορδαία αρχαιολογικής έκθεσης.

 


 

Η Λαογραφική Συλλογή

 

Είναι αποτέλεσμα συντονισμένης περισυλλογής από τα χωριά, κυρίως, της επαρχίας Εορδαίας, αλλά και από εθελούσιες δωρεές κατοίκων της ευρυτέρας περιοχής, με υψηλό δείκτη ευαισθησίας απέναντι στην Πολιτιστική μας κληρονομιά. Βρίσκεται υπό αναδιοργάνωση και προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του 2007 στον υπόγειο χώρο του Μουσείου, περιλαμβάνοντας τις ακόλουθες θεματικές ενότητες.

1) Ένδυση και Υπόδηση:

Τοπικές ενδυμασίες της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των γηγενών αλλά και των προσφύγων της επαρχίας Εορδαίας(νυφικά, γιορτινά φορέματα, υφαντές φούστες, φουστανέλες, τσαρούχια κ.α.).

2) Οικιακά σκεύη:

Σε αυτά περιλαμβάνονται κατσαρόλες, ταψιά, καζάνια, γκιούμια, γουδιά, τηγάνια, μαγκάλια κ.α.

3) Γεωργικά Εργαλεία:

Εκτίθενται αλέτρια, δεματοδέτες, δικράνια, δρεπάνια, δοκάνια για το αλώνισμα των σιτηρών, παλαμαριές, μυλόπετρες κ.α.

4) Διακοσμητικά αντικείμενα:

Κυρίως τοίχου, όπως ωρολόγια, κάδρα κ.α.

5) Επαγγελματικά όργανα και εργαλεία:

Αντιπροσωπεύουν διάφορες συντεχνίες, όπως του ξυλουργού, του βαρελοποιού, του σιδηρουργού κ.α.

6) Υφαντουργικά

Παρουσιάζονται λινάρια, τσικρίκια, ανέμες, αδράχτια και αργαλειοί. Επίσης προϊόντα υφάνσεως, όπως βελέντζες, κουρελούδες, κιλίμια και χειροποίητα κεντήματα.

7) Έγγραφα και Βιβλία:

Απολυτήρια Γυμνασίου, όπως αυτό του 1911 και προερχομένου εκ του περιφήμου Φροντιστηρίου της Τραπεζούντος, ενδεικτικά όπως αυτό του 1912 του Ελληνικού Διδασκαλείου του Μοναστηρίου, πτυχία όπως αυτό της Διδασκάλισσας(1908) από τα Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια των Επιβατών της Ανατολικής Θράκης, έντυπες εκδόσεις όπως αυτή της εν Κωνσταντινουπόλει Αγίας Γραφής(1905) κ.α.  

8) Νομισματική Συλλογή:

Περιλαμβάνει νομίσματα και χαρτονομίσματα από το 1895 έως και το 1967.

9) Ιστορία του Λιγνίτη και των Λιγνιτωρυχείων:

Θα περιλαμβάνει αντικείμενα και μηχανήματα προερχόμενα από τα πρώτα Λιγνιτωρυχεία της περιοχής.

10) Συλλογή Βιομηχανικής Αρχαιολογίας 

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 


 

Site map

© www.ptolemaida.gr