Σύγχρονη Πόλη

 
 

 

Η αλματώδης πληθυσμιακή ανάπτυξη της Πτολεμαϊδας, που σήμερα απαριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους, εξαιτίας της βιομηχανοποίησης της περιοχής, είχε σαν συνέπεια τη δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης με άριστη ρυμοτομία, πολύ καλό οδικό δίκτυο και υποδομή. 

Η σημερινή Πτολεμαΐδα διαθέτει πλήθος δημοσίων υπηρεσιών, διδακτηρίων, σχολών, βιοτεχνιών, εμπορικών επιχειρήσεων, κέντρων αναψυχής, αρκετές μεγάλες και σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, γυμναστήρια, παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής και πρασίνου και οτιδήποτε άλλο υπάρχει σε μια σύγχρονη πόλη. 


Η Δήμος Πτολεμαϊδας τελευταία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης γεγονός που φαίνεται απ' την ίδρυση Μουσείου, Μουσικής Σχολής, Βιβλιοθήκης, Πνευματικού Κέντρου και τη διοργάνωση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους εκθέσεων ζωγραφικής, χειροτεχνίας, συναυλιών, παρουσίαση χορωδιακών συγκροτημάτων, πολιτιστικού δεκαπενθημέρου όπου συμμετέχουν τοπικά και ξένα συγκροτήματα. 


Παράλληλα όμως μ' αυτές τις δραστηριότητες άρχισε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανάπτυξης και αναβάθμισης της πόλης και γενικότερα της περιοχής με τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την κατασκευή μεγάλων πρωτοποριακών έργων.

Η κατασκευή του Εμπορικού Πολύκεντρου, του Πνευματικού κέντρου, του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του τμήματος μέτρησης ρύπων της ατμόσφαιρας, του νέου Εθνικού Γυμναστηρίου, του βιολογικού καθαρισμού, η ανέγερση πολλών σχολικών μονάδων, καθώς επίσης και η κατασκευή του πρωτοποριακού έργου της Τηλεθέρμανσης, που είναι πιλότος για την Ελλάδα,  με το οποίο θα παρέχεται θερμότητα και ζεστό νερό καθ' όλο το 24ωρο στους κατοίκους της πόλης με απομάστευση ατμού από τις μονάδες της ΔΕΗ -Ένα έργο που εκτός από την παροχή θερμότητας, συμβάλλει τα μέγιστα στην Εθνική οικονομία, στην ανάπτυξη της περιοχής ( θερμοκήπια, ψυγεία ) καθώς επίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος- δίνουν το στίγμα της σημερινής πόλης της Πτολεμαϊδας.  ...
 

Στα πλαίσια της προσπάθειας του ο Δήμος να συνδέσει την σύγχρονη πόλη με τις ιστορικές της καταβολές, αποφάσισε την ανέγερση μεγαλοπρεπούς ανδριάντα του Πτολεμαίου Α, αλλά και την ανέγερση, σε συνεργασία με την Πανμακεδονική Αδελφότητα, σε έκταση 100 στρεμμάτων περίλαμπρου Μουσείου-Βιβλιοθήκη στα πρότυπα της Αλεξανδρινής βιβλιοθήκης. 

Ο Δήμος Πτολεμαϊδας, προκειμένου ν' αναπτύξει σχέσεις που θα τον βοηθήσουν στην ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων σε θέματα Τοπ. Αυτ/σης, κουλτούρας, επιστημών, τεχνολογίας, εμπορίου περιβάλλοντος κ.α. Εναρμονισμένος στο πνεύμα της εποχής ότι πόλεις με ανοιχτούς ορίζοντες και σύνορα προοδεύουν και ευημερούν, αδελφοποιήθηκε το έτος 1988 με την πόλη ΜΟΣΤ της Τσεχίας, που έχει κοινά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά ως βιομηχανική πόλη με την Πτολεμαΐδα και το έτος 1992 με τον Δήμο ΕΓΚΩΜΗΣ Λευκωσίας Κύπρου, που συνδέεται ιστορικά διαμέσου της δυναστείας των Πτολεμαίων. 

Στην Πτολεμαΐδα, τελευταία πεντηκονταετία με την βιομηχανική εκμετάλλευση του υπεδάφους της, ήρθαν στο φως πολλά και σημαντικά παλαιοντολογικά, αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα, τα οποία αποδεικνύουν κατά τους επιστήμονες ότι η περιοχή μας αποτελεί τον ομφαλό της Ευρώπης μια που σ' αυτήν έζησαν οι πρώτοι όρθιοι άνθρωποι. 

Σκελετός του προϊστορικού ελέφαντα, εργαλεία της λίθινης εποχής, καθώς και ο σκελετός μαμούθ που βρέθηκαν στην πόλη μας είναι ξεχωριστού ενδιαφέροντος για κάθε επισκέπτη. 

Η Πτολεμαΐδα είναι σε θέση να προσφέρει άριστες συνθήκες διαμονής και φιλοξενίας στον οποιοδήποτε θελήσει να την επισκεφθεί και μπορεί να χαρίσει ευχάριστες και ανεπανάληπτες εντυπώσεις. 

 

 

Site map

© www.ptolemaida.gr